Over mij

Mijn naam is Ronald Schumer. Ik ben in 1958 geboren in Almelo. Al sinds de basisschool ben ik geïnteresseerd in tekenen en schilderen. Tijdens mijn jeugd heb ik vele uren doorgebracht in het Nijreesbos waar ik goed heb leren kijken naar de natuur. Ook tijdens de jaren in actieve dienst als onderofficier bij de Infanterie van 1976 tot 2002 (Garde Fuseliers en Luchtmobiele Brigade.) heb ik veel tijd doorgebracht in de natuur en daar leren ontdekken wat er allemaal leeft. Ik ben enkele keren uitgezonden naar Libanon en Bosnie. Tijdens mijn militaire diensttijd heb ik geleerd om “feitelijk” waar te nemen. Daarbij heb ik leren letten op de kleinste details. Ik laat mij leiden door dat wat ik echt zie, niet door dat wat ik denk te zien.

In 2002 heb ik de actieve dienst verlaten i.v.m. de geboorte van onze tweeling. Het veelvuldig van huis zijn was daarvan de reden. Ik wilde graag meer betrokken zijn bij de opvoeding. In 2002 ben ik begonnen als leraar Duits in het voortgezet onderwijs. Van 2007 tot 2017 heb ik vervolgens gewerkt als teamleider vmbo. Ik beschik over een 2e graads lesbevoegdheid in de Duitse taal en ik 2016 heb ik de Masterstudie Onderwijskundig Leiderschap succesvol afgerond. Door de ervaringen tijdens mijn uitzendingen en de geboorte van onze jongens ben ik de relativiteit van ons jachtige leven gaan inzien. Ik heb de kleine dingen in het leven weer leren waarderen. Daarbij valt mijn oog voortdurend op de kleine natuur in onze nabije omgeving. De grote variëteit aan kleine vogels in onze stedelijke leefomgeving trekt daarbij vooral mijn aandacht.

Op schildergebied ben ik een autodidact. Ik heb mijn schildertechnieken gedurende de verstreken jaren ontwikkeld en verbeterd. Na de verschillende stadsgezichten en de stillevens ben ik momenteel erg geïnspireerd door onze, nabije natuur. Vooral vogels hebben daarbij mijn voorkeur.

Mijn werk kenmerkt zich door een fotografische stijl waarbij sprake is van een vervaagde achtergrond, een sterk realistisch geschilderd object en de vogel als onderwerp.

Samen met mijn echtgenote fiets ik veel in het prachtige Twente en vooral de “Doorbraak” is één van onze favoriete plekken. Deze kunstmatig aangelegde waterweg meandert door het Twentse landschap tussen Zenderen en Ypelo en trekt inmiddels een grote diversiteit aan vogels aan.

Een zeer grote favoriet van mij is de ijsvogel. Een kleurrijk en schuw vogeltje dat zich prachtig leent om te vereeuwigen op het doek. In de hoge oevers van de rivier de Dinkel voelt dit kleurrijke vogeltje zich prima op zijn plek.

Ik fotografeer mijn omgeving en combineer deze foto’s in mijn schilderijen. Daarbij laat ik mij, waar mogelijk, leiden door het gebruik van warme kleuren.